tehenek

Az állatok okosabbak, mint gondolnánk

Mindenki ismeri azoknak a varjaknak a történetét, amelyek köveket helyeznek poharakba, hogy hozzáférjenek a bennük lévő vízhez, de tudtad-e, hogy sok más állat van, amelyek intelligensebbek, mint azt gondolnánk?

A tudósok már régóta kihívást jelentő feladatnak tekintik az állatok intelligenciájának kutatását. Annak a módja, ahogy az állatok megtanultak alkalmazkodni a környezetükhöz, az egészen hihetetlen, és meglepetést okozhat, hogy milyen okosak a megoldásaik a problémákra.

A csimpánzok intelligenciája viszonylag jól ismert, és ezért a kutatók közös célpontjai. A csimpánz memória tanulmányozásának egyik módja az volt, ha ételt elrejtettek előttük színes dobozok alatt. A csimpánzoknak ekkor egy dobozra kellett mutatniuk, és ha ennivalót tartalmazott, meg is kapták. Ezt követően bejön a memóriarész, és a dobozok 15 másodpercig el vannak rejtve, ezután újabb választást tehetnek. A csimpánzok átlagosan 4 tételre tudtak emlékezni, a legjobbak 7-ig. Most ez nem hangzik túl impozánsnak, de kiderült, hogy nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az emberek hasonló feladatokkal boldogulnak!

Az a tény, hogy az elefántok okosak, nem meglepő. Az agyuk háromszor nagyobb, mint egy emberé, ami azt jelenti, hogy nekik háromszorosa az agysejtek száma is! Valójában az elefánt intelligenciája jól tanulmányozott, olyan bizonyítékokkal, mint más önmaguknál kevésbé szerencsés elefántok utánzása, együttérzés, sőt más elefántok gondozása is. Ezek mind olyan tulajdonságok, amelyeket az állatvilágban nem gyakran látunk, mivel sok állat csak önmagára vigyáz.

Az elefántok esetében a legérdekesebb az, hogy együttműködhetnek a cél elérése érdekében. A tudósok ezt úgy tesztelték, hogy ételt tettek egy dobozba, és az elefántok csak úgy tudták kiszedni az ételt, ha két elefánt egyszerre két külön kötelet húz. Az elefántok képesek voltak erre, és még lenyűgözőbben, miután az elefántok megtudták, hogy együtt kell működniük a céljuk elérése érdekében, csak akkor próbálták meghúzni a köteleket, ha más elefánt volt a közelben.

Mindenki tudja, hogy a papagájok képesek reprodukálni az emberi nyelvet, de kevésbé ismert, hogy egyesekről úgy gondolják, hogy képesek megérteni azt is, amit mondanak. A legjobb példa erre Alex Papagáj, egy rendkívül okos papagáj, akinek neve a „madárnyelv-kísérlet” rövidítése volt. Alex olyan okos volt, hogy helyesen tudta megválaszolni az emberi hatéves gyerekeknek készített kérdéseket, és emiatt „papagájok Einsteinének” hívták. Alex képes volt azonosítani a színeket és a formákat, és válaszolni a bemutatott tárgyakra vonatkozó kérdésekre neki. Tudta, hogyan lehet különféle tárgyakat név szerint azonosítani, valamint összehasonlítani őket olyan kifejezésekkel, mint a „nagyobb” és a „kisebb”. Amikor a kutatók a laboratórium többi papagájával dolgoztak, Alex gyakran válaszolt értük, és a többi papagájnak azt mondta, hogy „Mondd jobban”. Még őrültebb, hogy a kutatók úgy vélték, hogy az érzelmi szintje megegyezik egy kétéves gyermekével.

Amikor teheneket látunk a mezőkön, úgy tűnik, mintha csak esztelenül bolyonganának és füvet ennének, és többnyire ezt csinálják. De meglepetés lehet, hogy a teheneknek társadalmi köre van, és kerülik azokat a teheneket, amelyek nem bántak velük szépen, és megbarátkoztak azokkal, akik igen. Érdekes felfedezés az, hogy a tehenek valóban jobban megértik a társadalmi köröket, mint néhány ember! Egy másik lenyűgöző megállapítás a tehenekről az, hogy amikor a kutatók megjutalmazzák a teheneket, mert jól teljesítettek egy olyan feladaton, amelyben fejlődtek, megnövekedett a pulzusuk és lendületesebb mozdulataik voltak, mint amikor ok nélkül kaptak jutalmat.

Ezt a listát még hosszasan lehetne folytatni, de már ez a néhány érdekesség is elgondolkodtató és máshogy nézhetjük ezután az állatokat.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>