gyerekek és óvodai udvari játékok

Test és szociális érzék fejlesztés óvodai udvari játékok által

Ahogy azt a kisállatok esetében is tapasztalhatjuk, nagyon nehéz, hogy egy magáról és a külvilágról elméleti, fogalmi ismeretekkel nem igen rendelkező élőlényt a nulláról megtanítsunk arra, hogy az általunk, nála tapasztaltabbak által kialakított szabályrendszerbe beintegráljunk.

A kiskutyáknál is eltarthat ez huzamosabb ideig. Nem egyszerű ez a folyamat lelkileg sem a gazdáknak, hiszen jót akar a kis ebnek. Szeretné, ha a legjobb élete lenne, de az meg mintha lépten-nyomon olyan dolgokat akarna csinálni, amit nem szabad: vagy mert rombolja a környezetét vele, vagy mert az ő élete, biztonsága forog kockán.

Mindez a kínlódás csak még inkább jelen van a gyerekeknél, otthon és az óvodában is, minden óvodai udvari játékkal együtt. A kis emberek hosszabb ideig szorulnak a szülők folyamatos figyelmére, gondoskodására, tanítására és sok esetben nem is lehet egy szülőt elítélni amiatt, mert frusztrált, mert tele van a bakancsa. Bár egy idő után az intézmények is besegítenek a gyerekek nevelésébe, jobb, ha ezt a feladatot a szülő látja el oroszlánrészben. Az azonban nagy segítség, ha az intézmények lefárasztják a gyereket és platformot biztosítanak arra, hogy szocializálódjon, fizikailag is fejlődjön.
Erre nagyon is alkalmasak kisgyermek korban az óvodai udvari játékok, melyek részben fejlesztik a gyermekek fizikai állóképességét, másrészt pedig segítik őket abban, hogy fel tudják ismerni a másik gyerek szükségét is, találkozzanak az övékkel szembemenő akaratokkal és ezeknek, ha kell tudjanak engedni. De máskor pedig tudjanak harcolni a maguk igazáért. Ebben az óvodai udvari játékok úgy segítenek, hogy a játékoknál sorban kell állni, türelmesnek kell lenni, közösen kell dolgozni, mondjuk egy libikókánál, izmokat kell használni a siker elérése céljából.
A modern óvodai udvari játékok körében már olyan különleges eszközök is találhatóak, mint a kültéri hangszerek vagy a trambulinok, sporteszközök, melyek új szintre emelik a gyerekek egészségét és fejlődését.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>